Voorkomen van schimmelinfecties aan voeten en teennagels

Schimmelinfecties gedijen op warme en vochtige delen van de huid. Het is dus belangrijk uw voeten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor schimmels. Was uw voeten iedere dag en droog ze goed, vooral tussen de tenen en neem steeds een droge handdoek. Als u weet dat u gevoelig bent voor voetschimmel, gebruik dan eens talkpoeder (met een schimmeldodend middel) in uw sokken en schoenen om extra vocht te absorberen. Wissel dagelijks uw schoenen, dus graag morgen andere schoenen dan vandaag. Draag badslippers in gemeenschappelijke bad- en kleedruimten, in sauna's en rond zwembaden. Deel badhanddoeken niet met anderen. Als u toch voetschimmel of schimmelnagels oploopt, laat het dan behandelen door de huisarts. Zo beperkt u het gevaar van besmetting van andere delen van de huid of van andere mensen.

Hygiëne

Omdat we gewoonlijk onze voeten verborgen houden in sokken en schoenen, worden de voeten gemakkelijk warm en zweterig. Klamme, warme voeten zijn ideale plaatsen voor schimmels. Het is dus belangrijk uw voeten iedere dag te wassen, maar wees matig met het gebruik van zeep en doucheschuim. Verder is het van belang iedere dag schone sokken of kousen (van wol of katoen) aan te doen en dagelijks van schoeisel te wisselen. Draag morgen dus andere schoenen dan vandaag.

Zweetvoeten

Zweetvoeten kunt u door tal van redenen krijgen, waaronder ook emotionele stress. Het komt vaak voor bij jongens in de pubertijd, maar ook meisjes kunnen er last van hebben. Hiervoor zijn tal van sprays, lotions en voetbaden te koop bij de voetverzorger en drogist. Ook zijn er speciale inlegzolen voor in uw schoenen om het vocht te absorberen. Niet alles is even goed werkzaam. Laat u hierover dus goed voorlichten door een deskundige.

Nagels knippen

Teennagels groeien ongeveer 5 mm per maand, dus u hoeft ze niet erg vaak te knippen. Zorg ervoor dat u altijd een schoon nagelschaartje gebruikt en knip de nagels recht af en niet te kort. Heeft u een infectie aan een van uw teennagels dan is het belangrijk na gebruik even goed te reinigen.

Schoenen kiezen

Slecht passende schoenen kunnen misvormingen, eeltknobbels en likdoorns veroorzaken aan de voeten. Schoenen moeten ruim genoeg zijn, zodat de tenen niet samengedrukt zijn en vrij kunnen bewegen. Laat u niet verleiden tot het kopen van schoenen die nog moeten worden 'ingedragen'. Koop schoenen altijd aan het einde van de dag, dan zijn uw voeten wat opgezet en is de kans dat u te kleine schoenen koopt minder. Kies vooral schoenen van leer. Natuurlijke materialen 'ademen' beter en zorgen dus voor betere ventilatie rondom uw voeten.